dinsdag 28 januari 2014

Folklegende Pete Seeger overleden

De Amerikaanse folkzanger en activist Pete Seeger is maandag overleden in de Verenigde Staten. Hij werd 94 jaar. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Hij stierf een natuurlijke dood in een ziekenhuis in New York, aldus zijn kleinzoon aan de krant.

Pete Seeger (Clearwater Festival 2007)
De muzikant, vredes- en milieuactivist was vooral als liedjesschrijver bekend geworden. Zijn lied "Where Have All the Flowers Gone?" in de jaren 1960 werd de hymne van de vredesbeweging. Daarnaast was hij onder meer ook gekend van de politieke liedjes "If I Had A Hammer" en "Turn, Turn, Turn!". Hij bewerkte ook het gospellied "We Shall Overcome". In oktober 2011 trok hij mee op in "Occupy Wall Street"-protesten in New York.

Seeger was zijn hele leven pleitbezorger van de Amerikaanse folk, als 's lands erfgoed maar ook als een instrument voor maatschappijkritiek. Hij trad op bij manifestaties, op festivals en in concertzalen. The New York Times meldt nog dat hij de mentor was van onder meer Bob Dylan. Bruce Springsteen bracht een album uit met songs uit het repertoire van de folkzanger: "We Shall Overcome: The Seeger Sessions". Seeger zag op 3 mei 1919 het levenslicht.
(Belga) (Foto: Anthony Pepitone)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten